vrijdag 31 mei 2013

Op weg naar Dieppe


We stonden om 6:30 uur op. Het was zwaar bewolkt en de stad Boulogne-sur-Mer was in een grauwe sluier gehuld. Maar het regende niet. Om 8:00 uur verlieten we de haven. De windverwachting was NNW3/4 en dat kwam exact overeen met de werkelijkheid. We hesen de zeilen en zetten koers naar Dieppe, een afstand van 53 Nm. Met een matige en ruime wind voeren we een dikke 5 knopen. Om 10:00 uur begon de stroom mee te lopen, zodat we met 6 knopen over de grond richting Dieppe zeilden. Onderweg was er weinig te zien behalve een paar kleine Franse vissersbootjes. Verder was er geen andere zeilboot te bekennen. Om 11:00 uur brak de zon door en maakten we met een comfortabele zeegang gestage voortgang. Een dik uur later kromp de wind naar ZW4 en zeilden we met 7 knopen over het water en ruim 8 knopen over de grond. Behalve dat de zon weer even later achter een wolkendek verdween,was er verder weinig te melden De wind draaide nog meer naar het Westen, zodat we uiteindelijk aan de wind zeilden. We kwamen nog een Engelsman in een oude Hallberg Rassy tegen, die ons uitbundig groette. Even later zagen we de eerste Jan van Genten en niet lang daarna viel de wind weg en moest de motor worden bijgezet. Om 15:15 uur kregen we de fraaie krijtrotsen van Dieppe in zicht maar ook de stroom tegen. Een half uur voor Dieppe trok de wind weer aan en konden we weer zeilen. Om 16:45 uur voeren we de haven van Dieppe in, waar in de jachthaven ruim voldoende plaats was en meerden we een kwartier later af in de jachthaven Port de Dieppe. Vanavond maakten we nog een wandeling door het gezellige plaatsje.

donderdag 30 mei 2013

Bezoek vestingstad Boulogne-sur-Mer


Vanochtend om 6:30 uur regende het fors en de weersvoorspelling gaf aan dat het de hele dag zou blijven regenen met een wind NW3. Te weinig wind om goede voortgang te maken op het zeil vanwege de afstand van 53 Nm naar Dieppe en bovendien hadden wij geen zin in een nat en koud avontuur. Dus besloten we om vandaag te blijven liggen. We hebben per slot van rekening vakantie. Morgen zou het weer droog zijn en voor een mooie zeiltocht iets meer windverwachting (NW4/5). Een mooie gelegenheid om eens het Château de Boulogne-sur-Mer te gaan bekijken, want Boulogne-sur-Mer hebben we nooit goed bekeken, omdat we telkens de volgende dag weer vertrokken. Om 12:30 uur verlieten we onze boot richting het oude centrum van Boulogne-sur-Mer. Het oude gedeelte ligt op een behoorlijke heuvel boven het nieuwe gedeelte, zodat we even moesten klimmen. Oorspronkelijk was het oude gedeelte een Romeinse havenplaats, dat in de tweede eeuw na Christus tot een vestingstad werd verbouwd. Het stadje is geheel omwald. Binnen de muren bevinden zich verscheidene oude gebouwen waaronder het Chateaux Boulogne-sur-Mer en de Basilique Notre-Dame, die we graag wilden bekijken. Bij de basiliek aangekomen bleek dat deze pas open ging om 14:00 uur, evenals het kasteel, dat vlakbij in de buurt stond. Het kasteel en de vestingwerken werden gebouwd door Philip I of Boulogne(Philip Hurepel)in de 13de eeuw. De fundamenten van de muren zijn zichtbaar in de kelder en dateren van de Romeinse tijd. De torens werden gebouwd in de 16de eeuw. In de 17de eeuw werd het gebouw een kazerne en later gebruikt als gevangenis tot 1974. Daarna werd het eigendom van de stad. In 1988 werd het museum geopend. Het met wallen omgeven kasteel is één van de laatste Middeleeuwse architectonische bezienswaardigheden van een intact zijnde vestingstad in Frankrijk. Merkwaardig is wel dat in het kasteel-museum de culturen van Egypte tot Tokyo worden tentoongesteld, maar weinig over de historie van het kasteel zelf. Daarna hebben we de basiliek bezocht. De basiliek van Notre Dame is gebouwd tussen 1827 en 1866 door Priester Haffreingue op de ruïnes van de oude kathedraal, die net na de Franse Revolutie verwoest werd. Het ontwerp van dit kolossale gebouw met zijn 101 meter hoge koepel is geïnspireerd door de kathedraal van St Paul in Londen, de St Pieter in Rome, evenals het Pantheon en de Invalides in Parijs. Ondanks de miezerige regen was het vestingstadje zeer de moeite waard. Daarna zijn we teruggegaan naar onze boot om de tocht naar Dieppe voor te bereiden.

woensdag 29 mei 2013

Van Duinkerken naar Boulogne-sur-mer


De stroom zou om 9:00 uur gaan meelopen richting Boulogne-sur-mer, dus een mooi tijdstip om te vertrekken. De weersvoorspelling was ZW4 en geheel tegen voor het eerste traject naar Cap Gris Nez, vanwaar de koers naar Boulogne zuidwaarts is en we weer zouden kunnen zeilen. Het was bewolkt en aan het eind van de middag was er regen voorspeld. We verlieten de haven van Duinkerken omstreeks 8:30 uur en buitengaats zetten we, op de motor en grootzeil, koers naar Cap Gris Nez. De stroom nam toe tot ruim 2 knopen, zodat we af en toe met 9,5 knopen over de grond voeren. Door de snelheid van onze boot was de schijnbare wind ZW5/6 en tegen de stroom in, waardoor we flinke klappen maakten en veel buiswater over ons heen kregen van de zeer korte steile golven op de kop van onze boot. We passeerden Calais, waar vele ferries ons kruisten van Calais naar Dover en v.v. Het was helder weer en daardoor konden we de krijtrotsen van Dover aan de overkant zien. Mogelijk komen we daar weer op de terugweg langs. Bij Cap Gris Nez kregen we enige turbulentie van steile golven waar de stroming van Zuid en Noord en elkaar tegenkomen. Alsof we niet al buiswater genoeg hadden gehad. Na Cap Gris Nez te hebben gerond, konden we inderdaad op zeil verder koersen naar Boulogne-sur-mer, waar we om 14:15 uur de haveningang binnen zeilden. Voor de haveningang voer een Franse Kustwacht, en even dachten we dat we opnieuw geënterd zouden worden, maar dat viel gelukkig mee. Ja, de EU waakt goed over ons. Misschien wel iets te veel. In de jachthaven achterin bij de stad Boulogne-sur-mer was voldoende plaats en zochten we een mooi plekje aan een langssteiger uit. Direct erna begon het langdurig te regenen, zoals was voorspeld. Prima tijd voor een warme kop soep, want de temperatuur werkte ook al niet mee; 11 ͦC is niet echt fijn te noemen. De afstand over de grond was 44 Nm en 39 Nm over het water. We hebben 4,5 motoruren en 1,5 zeiluren gemaakt. We hopen op wat beter zeilweer met de wind uit de goede richting en dan morgen naar Dieppe.

dinsdag 28 mei 2013

Naar Duinkerken


Het begin van onze reis gaat wel gepaard met hindernissen. Onderweg van IJmuiden kregen we problemen met de controlunit van de stuurautomaat aan bakboordzijde, die geheel wegviel. Gelukkig hebben we een tweede controlunit aanstuurboordzijde, diezijn taken bleef uitvoeren. In Zeebrugge aangekomen bleek de Vodafone dongel voor internet ook niet te werken. Na de volgende dag Vodafone-NL te hebben gebeld,bleek dat de "roaming" geblokkeerd stond, zodat de dongel geen netwerk kon vinden. En dit was nu al voor derde keer op rij gedurende al die jaren dat we varen. We verlieten Zeebrugge om 9:00 uur, zodat we met stroom mee naar Duinkerken konden zeilen. De wind was ZO-3/4 en er scheen een flauwe zonnetje. Met ruim 7 knopen over het water en 9 knopen over de grond zeilden we langs de Belgische kust richting Duinkerken.Ter hoogte van Oostende viel de wind helemaal weg en moesten we de motor bijzetten. Na het starten van de motor hoorden we een scherp piepend geluid, waarbij al snel duidelijk was dat de aandrijfriem van de dynamo slipte. Na deze te hebben gesteld, was ook dit euvel weer opgelost. Na een half uur te hebben gemotord, trok de wind weer ineens aan tot ZO-4/5 en zeilden we weer met ruim 7 knopen de Franse wateren binnen, waar het meteen hard begon te regenen. We kwamen gewapend in onze Mustopakken in Duinkerken aan om 14:00 uur en wilden afmeren in de jachthaven YCMN nabij de stad, maar via de marifoon begrepen we van de dame. die ons in gebrekkig Engels te woord stond, dat er alleen plaats was aan de Visitor ponton, maar die was al stevig bezet en zijn we teruggevaren naar de eerste jachthaven aan de zeezijde waar nog genoeg plaats aanwezig was. Maar we zijn in ieder geval al in Frankrijk. ’s Avonds hebben we een wandeling gemaakt en kwamen we langs een oud fort uit de tijd van Napoleon en ingericht als museum betreffende de slag bij Duinkerken. Als we een keer verwaaid liggen, dan gaan we dit Fort/museum zeker bekijken. Morgen willen we naar Boulogne Sur Mer, een afstand van 49 Nm.

Van IJmuiden naar Zeebrugge


Om 7:00 uur verlieten we de haven van IJmuiden. Ons doel voor vandaag was Zeebrugge. Een afstand van 85 Nm. Het beloofde een mooie dag te worden. De zon scheen en de wind was NW-3. Al zeilend bij Zandvoort bleek dat we weinig vorderingen maakte door de matige windkracht en besloten we om de motor bij te zetten. Ter hoogte van Scheveningen draaide de wind naar ZW-3 en kregen we die pal op de kop, zodat we de fok maar inrolden. Bij de Maasgeul aangekomen probeerden we ver buiten de aanbevolen route voor de pleziervaart de Maasmond over te steken, voor ons de kortste route naar Zeebrugge, maar werden we prompt via de marifoon door Maasmond op kanaal 3 opgeroepen wat we van plan waren en waarom we de aanbevolen oversteek voor de pleziervaart niet namen. Na aangegeven te hebben dat we ver van zee kwamen en derhalve de kortste weg wilden nemen naar Zeebrugge, werden we doorgeschakeld naar kanaal 2 van het loodswezen, omdat we in hun sector voeren, die ons verder op de hoogte hield van het binnenkomend- en uitgaand Scheepvaartverkeer en ons verder een goede reis wenste. We voeren dwars door de Rede van Rotterdam en toen we ter hoogte van de Roompot voeren, kwam er plots een Rib van een Douaneboot, genaamd de Zeearend, met 4 personen op onze boot af, die vroegen of ze aan boord mochten komen voor een controle. Als je nee zegt dan komen ze toch, dus je wordt gewoon geënterd. Een marechaussee en een douanebeambte stapten van de Rib over op onze boot, wat met de zeegang nog niet gemakkelijk was. Na driekwartier, toen alle papieren, bakskisten, kastjes en zelfs de diesel waren gecontroleerd, stapten ze, nadat alles was wel bevonden, weer over naar hun Rib, waarbij ze aangaven dat we alles prima in orde hadden, onze boot in een puinhoop achterlatend Om 18:00 passeerden we Walcheren en staken we de Westerschelde over, waar we ca. 5 Nm voor Zeebrugge nog voor drie vrachtschepen moesten wachten, alvorens we de vaargeul konden oversteken. Om 21:15 uur meerden we af in de jachthaven van Zeebrugge. Het tij (tweemaal stroom tegen en éénmaal mee) was ons niet gunstig gezind vandaag, want we hadden 98 Nm op het log staan en in feite 13 Nm meer over het water gevaren dan de werkelijke afstand van 85 Nm over de grond. We waren behoorlijk vermoeid, vanwege de afstand, tegenwind en forse zeegang op de kop van onze boot. Morgen doen we het wat rustiger aan en staat Duinkerken op de planning, een afstand van 40 Nm.

zondag 26 mei 2013

Van de Bvk naar IJmuiden


Twee dagen later dan gepland zijn we dan toch vertrokken. Einddoel Brest, tenminste als de weergoden ons gunstig gezind zijn. Omstreeks 10:30 uur verlieten we onze thuishaven de Blocq van Kuffeler, waar om 14:00 uur de jaarlijkse "Havendag" zou beginnen met een BBQ ter afsluiting. Maar wij wilden vandaag al in IJmuiden zijn, een afstand van 29 Nm, omdat volgens de weersvoorspelling vanaf morgen het weer prima zou zijn om langs de kust naar het zuiden af te zakken. Er stond een stevige NW-5 op het Markermeer en het was met 8 ͦ C erg koud. Op onze fok zeilden we met ruim 7 kn. richting Amsterdam. Om 11:00 uur ter hoogte van de Pampushaven voer een witte Lemmeraak met gereefde zeilen op ons af, gevolgd door een politieboot. Dat kan bijna niets anders zijn dan de Groene Draeck. Toen we elkaar dichterbij kruisten, konden we dan ook duidelijk de koninklijke standaard in de masttop waarnemen. Om 12:00 uur naderden we Amsterdam en begon het ook eens te regenen. Na de Schellingwoudebrug te hebben gepasseerd, lagen we als enige boot in de Oranjesluizen, waar we belaagd werden door een eendenechtpaar, die persé van de sluiswand op onze boot wilden vliegen. We moesten ze letterlijk wegduwen. Net uit de sluis gekomen, kwamen ze ons vliegend achterna om het alsnog te proberen. Nadat door ons optreden zij er achter kwamen, dat we dit absoluut niet op prijs stelden, vlogen ze definitief terug naar de sluis om het bij een andere boot opnieuw te proberen. Het was inmiddels opgehouden met regenen. In het IJ voeren we langs het Eye en het Centraalstation waar nog veel oranje-kleuren waren te zien. Onderweg zagen we de draagvleugelboot van Amsterdam naar IJmuiden diverse keren heen en weer “speeden” en kwamen er twee zeeschepen, waarvan er één werd gesleept en bijgestuurd door twee sleepboten ons tegemoet. Om 15:30 uur passeerden we de sluizen van IJmuiden, die snel op onze oproep met het verzoek om ons te schutten reageerde en meerden we even later om 15:45 uur af in een box van Seaport Marina, die na al die jaren nog steeds zwaar onderbezet is. Vanavond maken we nog een avondwandeling langs de boulevard en havenhoofd, waarlangs we morgen uitvaren.